Sľub nositeľa čestného doktorátu zložil v Prešove japonský profesor

18.09.2006 Prešov

Prešov 18. septembra (TASR) - Slávnostný sľub nositeľa čestného titulu doctor honoris causa zložil na dnešnom slávnostnom zasadnutí vedeckej rady Prešovskej ...
Prešov 18. septembra (TASR) - Slávnostný sľub nositeľa čestného titulu doctor honoris causa zložil na dnešnom slávnostnom zasadnutí vedeckej rady Prešovskej univerzity (PU) v Prešove japonský profesor sociológie Akihiro Ishikawa. Dostal ho vo vednom odbore pedagogika.

PU tak ocenila dlhoročné zásluhy profesora Ishikawu o rozvoj slovensko-japonských kultúrnych vzťahov ako prezidenta Japonsko-slovenskej spoločnosti so sídlom v Tokiu. Profesorove kontakty s viacerými fakultami PU, no najmä pedagogickou, sa začali v roku 1999. Na prelome rokov 2001 a 2002 dnes 68-ročný Ishikawa absolvoval študijný pobyt na PU. Významnou mierou prispel ako vysokoškolský učiteľ na Chuo univerzite v Tokiu k podpisu dohody o spolupráci PU s Daito Bunka univerzitou v Tokiu v závere roka 2005.
Rektor PU František Mihina vyzdvihol \"pokoru a porozumenie\" japonského profesora pre realitu slovenského vysokého školstva, pre problémy akademickej obce PU. Podčiarkol fakt, že ako významný vedec sa venuje aj praktickému rozvoju bilaterálnych vzťahov. V roku 1999 bol v Prešove pri založení súťaže v speve japonských ľudových piesní pod názvom Sakura. Odvtedy sa uskutočnili tri ročníky. Naopak v Tokiu súťažili mladí Japonci v speve slovenských ľudových piesní na podujatí pod názvom Lipka. Ishikawa preložil a prebásnil do japončiny viacero textov slovenských ľudových piesní. Zorganizoval aj dva umelecké turné folklórneho súboru Šarišan z Prešova v Japonsku.
Japonský vedec sa vo svojom príhovore vyznal zo svojho vrelého vzťahu k Slovensku. Ako konkretizoval, pestoval ho v troch etapách. Prvá sa uskutočnila ešte pred 3O rokmi, keď v roku 1974 absolvoval letnú školu slovenského jazyka. Odvtedy bol na nej ešte štyrikrát. Ovláda tak slovenčinu, že aj dnes sa k účastníkom ceremoniálu prihovoril v jej zrozumiteľnej podobe. Druhá etapa prebehla pred desiatimi rokmi, keď absolvoval viacero sociologických a etnografických výskumov na Slovensku a v Česku. Týkali sa napríklad sociálnych zmien v slovenskej spoločnosti v postkomunistickom období, multietnickej koexistencie na východnom Slovensku a industriálnej spoločnosti v Česku a na Slovensku. V japončine napísal 30 monografií, desať vydal v európskych jazykoch a dve vyšli na Slovensku. Ako poznamenal, obohatil svoje vedomostí o slovenskej spoločnosti \"aj v krčme\". Podľa neho obyvatelia Slovenska sú srdeční, veselí, priateľskí, \"veľa pijú a veselia sa\", čo vôbec nie je na škodu. V niečom môžu byť zrkadlom pre Japoncov na ich sebareflexiu. Výskumami zistil, že Slováci i Japonci z 28 sociologických hodnôt najviac uznávajú lásku a prácu.
Na slávnosti sa zúčastnilo deväť profesorových hostí z Japonska a zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied. Prišli viacerí poslanci Národnej rady SR z Prešovského kraja a predstavitelia verejného a cirkevného života v Prešove.
 

Vyberte región